Pentru ce sunt separatoarele de grăsime?
Separatoarele de grăsime (uneori se mai numesc și capcane pentru grăsimi, capcane pentru grăsimi, capcane pentru grăsimi sunt destinate curățării apelor menajere și industriale similare compoziției lor cu un conținut ridicat de grăsimi.
Evacuarea apelor uzate de acest tip duce la colmatarea sistemelor de canalizare și, de asemenea, împiedică fluxul proceselor naturale de curățare biologică, afectează negativ buna funcționare a sistemelor de canalizare autonome. Legislația impune cerințe ridicate entităților comerciale în domeniul protecției apelor subterane. Produsele de descompunere a grăsimilor reprezintă o amenințare gravă pentru mediu. Este obligatorie utilizarea separatoarelor de grăsime de către restaurante, cafenele, puncte alimentare de la întreprinderi, cofetării etc.
Cum funcționează un separator de grăsime?
Separatoarele de grăsime sunt curgătoare, ceea ce înseamnă că sunt separate mecanic de grăsimi în timpul fluxului de apă uzată prin separator. Datorită specificității mecanismului de acțiune, separatorul de grăsime este, de asemenea, capabil să rețină parțial suspensia care se încadrează ușor, care este colectată în camera de colectare a sedimentelor din partea inferioară a capcanei de grăsime.
Cu condiția ca capacitatea nominală să fie corect selectată și să treacă debitul nominal, volumul de lucru al separatorului este suficient pentru ca picături mari de grăsime să se ridice la suprafață și să se combine într-un strat uniform.
Cum se alege un separator de grăsime?
La alegerea unui separator de grăsimi, se ia în considerare natura și cantitatea de apă uzată pentru care este destinată, precum și:
- debitul maxim așteptat;
- temperatura maximă a apelor uzate;
- densitatea grăsimilor separate (uleiuri);
- influența altor factori asupra procesului de curățare.
Dacă nu există cerințe speciale de reglementare care reglementează dimensiunea separatorului pentru o anumită instalație, valoarea sa nominală poate fi calculată utilizând următoarea formulă:
NS = Qs x ft x fd x fr
NS - dimensiunea nominală a separatorului
Qs este debitul maxim în l / s.
ft - coeficientul temperaturii apei uzate
fd - coeficientul de densitate al apelor uzate
fr - coeficientul conținutului de detergent din efluenți
Cum se menține un separator de grăsime?
Separatoarele de grăsime trebuie verificate, golite și curățate în mod regulat. Frecvența întreținerii depinde de capacitatea separatorului, de cantitatea de nămol din bazin și se bazează, de asemenea, pe experiența de funcționare în condițiile instalației date.
Frecvența golirii depinde de cantitatea de apă uzată tratată. Camera de colectare a nămolului trebuie curățată în mod regulat, de cel puțin 4 ori pe an. Separatorul în sine trebuie curățat cel puțin o dată pe an dacă nu a fost depășit nivelul admis de grăsime. Separatorul de grăsime trebuie umplut cu apă după fiecare golire.